Wednesday, January 13, 2010

kari ikan




Bahan-bahan
Ikan, Santan

Cara-cara membuat:
1. bawang putih, bawang merah, halia diblend atau hiris halus2
2. tumis bahan blend tadi bersama kulit kayu manis ~2cm
3. masukkan daun kari setangkai dan halba campur
4. tumis rempah kari yg dah dibancuh bersama cili boh dgn air panas
    ini untuk memudahkan tumis tak lah kering sgt
5. bila dan pecah minyak,masukkan air asam, kemudian masukkan air
6. masukkan ikan
7. masukkan garam, ajinomoto secukup rasa
8. kalau nak masuk bendi pun boleh after masuk ikan tadi
9. selepas 10minit, masukkan santan
10. boleh masuk tomato kalau nak bila dah nak tutup api,
    masukkan lada hijau/merah nak tambah seri

thats it
mudah je kan......
selamat mencuba!

No comments: