Saturday, January 9, 2010

Sambal daging berkentang



resepi sambal daging
simple aje
ramai yg tahu of course

jom try bg yg belum pernah wat

Bahan- kentang,daging,cili boh.

Cara masak-
1. potong kentang,tak tebal tak nipis.
    goreng sampai empuk dan sedikit garing baru sedap.
    keluarkan dulu dari kuali.
2. gune minyak yg sama,daging potong nipis2, gaul garam,kunyit,
     then goreng.
3. pastikan betul2 empuk, rase2 lambat empuk,
     masukkan air masa goreng,
     goreng at least setengah jam baru tak liat.
4. asingkan daging, tumis bawang merah 4 dan putih 2
    yg dah dicincang/blend.
5. masukkn pulak lada kering,tumis sampai masak, warna biar jadi gelap
    sikit. tu tanda lada da masak dan rasa jadi sedap.
6. masuk garam, gula sesudu kecil dan ajinomoto.
7. masuk air asam sikit semangkuk kecil. kemudian,
    masuk daging ngan kentang tadi.
7. gaul beberapa minit, siap.

hidang. ringkas dan sedap. trust me. makan pulak dgn nasi panas dan ikan goreng. mmg sedap!!
selamat mencuba...


2 comments:

sukiminna said...

woah cayalah..ade step2 skali..ni yang aku ske nih..bley ar try masak sok..jimat sket makan puas ley tambah2

intan izani said...

suki,
thnx jadi first commentor aku
hehe, apreciate..
bagus2, leh try masak..
boleh kongsi resultnye ngan aku
senang je masak
laki pun patut tahu