Friday, January 15, 2010

masak daging kicap berkentang



Bahan: Daging, kentang

Cara-cara membuat
1. potong kentang sederhana nipis, goreng
2. angkat kentang, goreng daging yang dah digaul dgn garam,kunyit
3. bila dah msukkan daging tadi, masukkan air asam supaya daging empuk
    kalau boleh tutup kuali, supaya daging lebih cepat empuk.
    masak sekurg2nya 1/2jam
4. bila air dah kering, daging dah lembut,
    masukkan cengkih,bunga lawang, kulit kayu manis
    (daging tak perlu keluarkan dari kuali)
    bg yg nak lebih pedas, letak cili boh sikit
5. masukkan pulak bawang putih dan halia yang dah ditumbuk/hiris halus
6. masukkn dua btg serai yang dah dititik/diketuk hujungnya
7. masukkan kentang tadi
8. masukkan kicap manis +kicap biasa
    beserta air mengikut citarasa nak pekat/cair
9.  masukkan lada hijau,cili api dan hirisan bawang besar
    (cili api boleh tumbuk jika nak pedas)

siap. mudah dan sedapselamat mencuba!

note: proses yang sama juga untuk ayam
cuma ayam masa goreng sekejap je

No comments: