Wednesday, January 20, 2010

sambal tumis ikan bilis



Bahan-bahan: Ikan bilis, lada kering

cara-cara membuat:
1. goreng ikan bilis, angkat dan asingkan dulu.
    kuantiti ikut suka masing-masing
2. tumis bawang merah dan bawang putih yg dah ditumbuk
3. masukkan cili boh/cili kering blend
4. biar sampai pecah minyak.
5. masukkan air asam, garam, gula,ajinomoto
    (untuk buat sambal tumis, biar manis sikit, baru sedap)
     letak sekurang2nya 2 sudu besar gula utk satu hidangan
6.  pastu biar sampai agak kering lada dan jadi warna gelap sikit
     (kalau lada kering jadi gelap sikit, baru sedap rasenye
7. masukkan ikan bilis, kacau.
8. boleh masukkan hirisan bulat lada besar kalau suka.

thats it.
selamat mencuba
boleh makan dgn nasi lemak, jemput2, nasi putih....
~saya masak memang tak guna belacan
;)

2 comments:

Zoul said...

Aku sambal ikan bilis!!! sedap...

intan izani said...

nazz,
mmg sedap kan
feberetku juge...