Sunday, January 31, 2010

siakap 3 rasa


bahan-bahan:
ikan siakap

cara-cara memasaknya:
1. ikan siakap dilumur garam dan kunyit,goreng sampai garing.
2. tumbuk halia,cili api, bawang putih
3. tumis bahan tumbuk tadi.
4. pastu masukkan lada kering blend
5. tumis sampai pecah minyak.
6. masukkan sos cili, gula lebih kurang satu sudu besar,
    garam, ajinomoto.
7. masukkan lada benggala dan tomato yg dah dipotong dadu
8.masukkan juga hirisan bawang besar dan lada merah.
   (tambah nenas yg potong dadu lagi sedap)
9. kepekatan ikut suka, boleh tambah air semangkuk kecil
    selepas tumis awal2 tadi.
10. bila kepekatan dah sesuai, siap dan
     tuang atas ikan siakap yg digoreng tadi.

senang dan mudah. sedap ;p
boleh jugak gune ikan lain

No comments: